Administrera din egen personliga assistans

De flesta som idag är i behov av personlig assistans får hjälp av assistenter via ett privat assistansbolag eller via kommunala vårdbolag. Det är dock långt ifrån alla som är helt nöjda med den assistans de får, eller med hur deras assistenter behandlas av deras arbetsgivare. Ett alternativ för dem kan vara att starta ett eget företag, och själva bli arbetsgivare till sina assistenter.crutches-538883_640

Om du funderar på att ta steget till att bli egen företagare och arbetsgivare bör du först försäkra dig om att dina nuvarande assistenter är helt införstådda med vad förändringen innebär, och självklart att de går med på den. Även om deras arbetsuppgifter inte förändras, förändras ju deras relation till dig, från att du är en av deras ”kunder” till att du är deras arbetsgivare, som delar ut deras löner och har hand om deras pensionsavtal och försäkringsavtal. Om alla är överens om villkoren är det första du ska göra, efter att ha sagt upp avtalet med det företag som hittills gett dig assistans, att registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. Du behöver faktiskt inte registrera dig för F-skatt för att administrera din personliga assistans, eftersom den ersättning du betalar för assistansen är skattebefriad. Däremot måste du betala in en arbetsgivaravgift, och om du vill kombinera din personliga assistans med en näringsverksamhet av något slag behöver du naturligtvis F-skattsedel. För att minska den administrativa bördan i företaget kan du anlita ett företag som hanterar fakturaköp, till exempel Intrum.

Förutom allt som måste registreras hos Skatteverket måste du också teckna ett avtal med din kommun, eftersom det är kommunen som betalar dina assistenters sjuklön. När du väl har allt på sin plats, inklusive försäkringsavtal för dina nya anställda, kan du meddela Försäkringskassan att du kommer att ta över regin för din personliga assistans. Innan du gör det finns det dock vissa praktiska detaljer som du också bör ha löst, till exempel ett system för timredovisning och löneutbetalning, liksom ett schema eller ett system för schemaläggning. Försäkringskassan vill också ha kopior på det anställningsavtal som du och dina assistenter har skrivit under, så det måste vara utformat och klart innan dess.

När allt är klart kan det dock leda till att både du och dina assistenter får en trevligare vardag!

litepress