Privat och kommunal personlig assistans

Om du vill jobba som personlig assistent finns det två vägar att gå. Det ena är att ha en kommunal anställning, som innebär att det är kommunen som betalar din lön med skattepengar. Det andra är att välja ett privat alternativ, där ett företag som gett sig in i assistentbranschen anställer dig. Vissa väljer också att arbeta både kommunalt och privat på samma gång för att komma upp i ett heltidsarbete. Vilken arbetsgivare som är bäst beror mycket på dina individuella livsförhållanden samt vad du vill få ut av ditt arbete.

 

Rent generellt kan man säga att det är vanligare att vara heltidsanställd med en månadslön om du jobbar för kommunen. Där är det mindre rotation på jobben och du behöver inte oroa dig för att din arbetsgivare går i konkurs. Många upplever att kommunen är en trygg arbetsplats med hög jobbsäkerhet, men den kan också vara mindre flexibel. Dessutom kan både lön och arbetsförhållanden variera mellan olika kommuner beroende på hur dessa sköts. Därför är det en bra idé att kolla upp hur just din kommun står sig innan du skriver på ett anställningsavtal.

 

Om du istället väljer den privata vägen är sannolikheten större att du får en anställning som timanställd. Detta innebär att du får ett schema beroende på hur mycket arbetskraft som företaget behöver under den givna tidsperioden. Hur lång tid i framtiden som schemat sträcker sig kan variera och timanställning passar sällan den som vill jobba samma tider varje vecka. Om du däremot tycker om att variera dina arbetstider kan timanställningen passa perfekt som ett komplement till exempelvis studier eller andra uppdrag.

Portrait of a happy couple with him in a wheelchair

 

Oavsett om du arbetar kommunalt eller privat är det viktigt att komma ihåg att du har samma rättigheter. Det innebär att du kan rapportera om missförhållanden i exempelvis arbetsplatsmiljön eller i relationen till dina kollegor. Privata såväl som kommunala arbetsgivare måste också ge dig skäligt betalt och du har den anställningssäkerhet som står angiven i svensk lagstiftning. Personlig assistent är ett jobb som kräver lyhördhet och en förmåga att lösa uppkomna situationer. Det kan handla om alltifrån att skapa en trygg stämning för sin brukare till mer praktiska saker som att hitta anpassade duschdörrar.

litepress